Hoe je verder groeit met jouw bedrijf


Veel bedrijven zijn klaar om door te groeien! Maar hoe kun je dat het beste aanpakken?

Als ondernemer herken je misschien wel dat je je anders voelt dan anderen. Je bent een beetje eigenwijs. En dat is vaak een hele mooie eigenschap.

Maar precies datgene kan er ook voor zorgen dat je niet lekker kunt groeien met jouw bedrijf. Omdat je het bijvoorbeeld lastig vindt om zaken over te dragen.

Ondernemers moeten processen maken

Een ondernemer begint vaak met zijn poten in de klei. Vaak begint een ondernemer op de werkvloer en komt er dan achter dat hij of zij iets beter kan dan gemiddeld.

Iets wat diegene écht leuk vindt.

En waarbij diegene denkt... Ik kan dit echt veel beter dan een ander.

De ondernemer is op dat moment geboren.

Op dat moment is het belangrijk om goed in beeld te hebben wat je nou precies doet.

Processen uitbesteden

Ondernemers vinden het vaak moeilijk om nou hun werkzaamheden op papier te zetten. En om te beschrijven wat ze nou precies doen.

Aan het begin van je onderneming voer je zelf zoveel mogelijk processen uit. Inkoop, verkoop, facturatie, magazijnbeheer... Je doet misschien alles zelf. En in mijn ogen is dat in de beginfase ook het beste.

Maar als je verder wilt groeien dan is het gewoon niet mogelijk om alles zelf te blijven doen. Waarschijnlijk heb je het veel te druk met belangrijkere dingen.

Dingen zoals grafische vormgeving, facturatie en inkomend telefoonverkeer kan je vaak makkelijk uitbesteden. Maar het beste kan je wel een procesbeschrijving maken zodat je collega´s

Een goed systeem is de key

Communicatie wordt steeds belangrijker wanneer jouw bedrijf gaat groeien. Toen je alleen werkte, zat misschien het meeste in je hoofd. Maar nu moeten anderen ook met die informatie aan de slag.

Zorg dat er een systeem is waarin iedereen informatie met elkaar kan delen.

Binnen mijn eigen bedrijf gebruiken we Odoo. Dat systeem kan ik van harte aanbevelen. Als je hierover meer wilt weten, kun je me een e-mail sturen.