Hoe Long Tail Zoekwoorden Jouw Naar De Top Van De Zoekresultaten Brengen

In de schijnwerpers van de digitale marketingwereld bevinden zich zoekwoorden – de bouwstenen van online zichtbaarheid. Maar wat als ik je vertel dat er een geheime wapen is, een sleutel tot succes die je concurrenten misschien over het hoofd zien? Maak kennis met long tail zoekwoorden, de krachtige hefboom om je website te laten stralen in de zoekresultaten van Google. In dit diepgaande artikel ontrafelen we het mysterie van long tail zoekwoorden en laten we je zien hoe ze je online aanwezigheid kunnen transformeren.

Wat zijn Long Tail Zoekwoorden?

Long tail zoekwoorden, ook wel lange staart zoekwoorden genoemd, zijn zoekopdrachten die bestaan uit meer specifieke en gedetailleerde zinnen in plaats van algemene termen. Ze zijn langer en bevatten meestal drie of meer woorden. Terwijl korte zoekwoorden, ook wel short tail zoekwoorden genoemd, algemeen zijn en veel concurrentie hebben, zijn long tail zoekwoorden specifieker en hebben ze vaak minder concurrentie. Dit maakt ze tot een waardevolle troef voor elke online marketeer.

Het Belang van Long Tail Zoekwoorden

Waarom zijn long tail zoekwoorden zo belangrijk? Hier zijn enkele redenen waarom ze een essentieel onderdeel moeten zijn van je SEO-strategie:

 1. Minder Concurrentie: Omdat long tail zoekwoorden specifieker zijn, hebben ze meestal minder concurrentie dan kortere zoekwoorden. Dit betekent dat het gemakkelijker is om een hoge rangschikking in de zoekresultaten te bereiken.
 2. Hoger Conversiepotentieel: Mensen die long tail zoekwoorden gebruiken, zijn vaak verder in hun aankooptraject. Ze weten meestal precies wat ze zoeken, wat betekent dat ze meer geneigd zijn tot conversies, zoals aankopen of aanmeldingen.
 3. Betere Relevantie: Long tail zoekwoorden stellen je in staat om specifieker te zijn in je content. Hierdoor kun je content maken die beter aansluit bij de zoekintentie van de gebruiker, wat resulteert in een hogere gebruikerstevredenheid.
 4. Diversificatie van Verkeer: Het gebruik van long tail zoekwoorden helpt bij het diversifiëren van je verkeersbronnen. In plaats van afhankelijk te zijn van een paar hoog-volume zoekwoorden, kun je verkeer aantrekken van een breed scala aan long tail zoekopdrachten.

Voorbeelden van Long Tail Zoekwoorden

Laten we eens kijken naar enkele concrete voorbeelden van long tail zoekwoorden om het concept te begrijpen:

 1. Kortstaart Zoekwoord: “Laptops”
  • Long Tail Zoekwoord: “Beste laptops voor grafisch ontwerp 2023”
  Dit long tail zoekwoord is specifiek gericht op mensen die op zoek zijn naar laptops voor een bepaald doel – grafisch ontwerp. Als je een winkel hebt die laptops verkoopt, kan het optimaliseren van je content voor dit zoekwoord gerichte bezoekers aantrekken die op zoek zijn naar precies datgene wat je aanbiedt.
 2. Kortstaart Zoekwoord: “Recepten”
  • Long Tail Zoekwoord: “Gezonde vegetarische recepten zonder gluten en zuivel”
  Dit long tail zoekwoord richt zich op een nichepubliek dat op zoek is naar specifieke recepten. Als je een foodblogger bent of een kookwebsite beheert, kan het optimaliseren van je content voor dit zoekwoord je helpen om gericht verkeer aan te trekken.
 3. Kortstaart Zoekwoord: “Fitnessapparatuur”
  • Long Tail Zoekwoord: “Top 10 betaalbare thuisfitnessapparatuur voor beginners”
  Dit long tail zoekwoord spreekt mensen aan die specifiek op zoek zijn naar fitnessapparatuur voor beginners. Als je een e-commerce winkel hebt die fitnessapparatuur verkoopt, kan het rangschikken voor dit zoekwoord je helpen om gerichte kopers aan te trekken.

Hoe Vind je Long Tail Zoekwoorden?

Het vinden van relevante long tail zoekwoorden is cruciaal voor je SEO-strategie. Hier zijn enkele methoden om ze te ontdekken:

 1. Google Suggesties: Begin met het typen van een algemeen zoekwoord in Google en kijk naar de suggesties die verschijnen. Dit zijn vaak long tail zoekopdrachten die mensen daadwerkelijk gebruiken.
 2. Keyword Research Tools: Gebruik tools zoals Google Keyword Planner, SEMrush, Ahrefs en Ubersuggest om long tail zoekwoorden te identificeren die relevant zijn voor je niche.
 3. Kijk naar Je Concurrenten: Onderzoek de content van je concurrenten en kijk naar welke long tail zoekwoorden ze targeten. Dit kan je helpen ideeën op te doen.
 4. Klantvragen: Luister naar vragen die je klanten stellen en gebruik die als inspiratie voor long tail zoekwoorden. Bijvoorbeeld, als klanten vaak vragen stellen over “hoe je X doet,” kun je overwegen om content te maken voor dat specifieke zoekwoord.

Optimaliseren voor Long Tail Zoekwoorden

Nu je begrijpt wat long tail zoekwoorden zijn en waarom ze belangrijk zijn, laten we eens kijken hoe je je website kunt optimaliseren om van deze krachtige zoekopdrachten te profiteren:

 1. Creëer Hoogwaardige Content: Maak content die specifiek gericht is op je gekozen long tail zoekwoorden. Zorg ervoor dat de content informatief en waardevol is voor de gebruiker.
 2. Gebruik de Zoekwoorden Slim: Plaats je long tail zoekwoorden op strategische plaatsen in je content, zoals in de titel, kopteksten, en natuurlijk in de tekst zelf. Wees echter voorzichtig met over-optimalisatie; houd het natuurlijk.
 3. Interne en Externe Links: Link naar relevante interne pagina’s op je website en zoek naar mogelijkheden voor externe links naar je long tail content. Dit kan helpen om de autoriteit van de pagina te vergroten.
 4. Monitor en Optimaliseer: Houd de prestaties van je
 5. long tail content in de gaten met behulp van tools zoals Google Analytics en Search Console. Analyseer welke zoekwoorden goed presteren en welke wellicht extra optimalisatie nodig hebben. Blijf je content up-to-date houden en verbeteren om de concurrentie voor te blijven.
 6. Gebruik Synoniemen en Gerelateerde Termen: Long tail zoekwoorden kunnen variaties en synoniemen hebben. Gebruik deze in je content om een bredere doelgroep aan te spreken en ervoor te zorgen dat je content ook gerelateerde zoekopdrachten oppikt.
 7. Mobielvriendelijkheid: Zorg ervoor dat je long tail content goed wordt weergegeven op mobiele apparaten. Google waardeert mobielvriendelijke websites en dit kan een positieve invloed hebben op je SEO-rangschikking.